brownie

Τι και είναι κατακαλόκαιρο; Τι και αν είνα καταχείμωνο…αυτή η συνταγή έχει μόνο ένα σκοπό! Να ξετρελαίνει…μολύβι και χαρτί και ξεκινάμε

Μερίδες : 10 -12, Χρόνος Προετοιμασίας:, Χρόνος Ψησίματος:

Υλικά για το γλυκό

  • 220 γρ βούτυρο
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας vanilla essence
  • 150 gr κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 230 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ σταγόνες σοκολάτας
  • 200 γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 80 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού ή ξύδι
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1 αυγό μεγάλο

Υλικά για την σως καραμέλας

  • 100 ml νερό
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 300 ml κρέμα γάλακτος 36%

Εκτέλεση για την σως καραμέλας

1) Βάζουμε το νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά μέσα σε μια μέτρια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε στο μισό. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.

2) Βγάζουμε την κατσαρόλα από τα φωτιά και ρίχνουμε με προσοχή την κρέμα γάλατος. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομματάκια καραμέλας.

3) Ρίχνουμε την σως καραμέλα σε μπολ ή σε βαζάκι. Μόλις κρυώσει τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να τη ζεστάνουμε ξανά.

Εκτέλεση για το γλυκό 

1) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή ένα τσέρκι 22×33 εκ. και το στρώνουμε με λαδόκολλα η οποία θα πρέπει να προεξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού (ή το ξύδι) μέσα στην κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε ελαφρά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πήξει – περίπου 5 λεπτά.

2) Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε να κρυώσουν για 5 – 10 λεπτά.

3) Μεταφέρουμε το μείγμα βουτύρου ζάχαρης σε ένα μεγαλύτερο μπολ, προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να απορροφηθεί το κάθε αυγό. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι το μείγμα μας να πάρει λεία μορφή.

4) Ρίχνουμε το κακάο, το baking powder και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας ανακατεύουμε λίγο ακόμα και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 5 λεπτά.

5) Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλατος, τη ζάχαρη και το αυγό. Ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα μέσα στο ταψί και το απλώνουμε για να καλύψει όλη την επιφάνεια του.

6) Ανοίγουμε 4 ή 5 «αυλάκια» με το πίσω μέρος ενός μικρού κουταλιού κατά μήκος του ταψιού τα οποία θα γεμίσουμε με το μείγμα του τυριού. Καλό είναι να τα κάνουμε ένα ένα γιατί μπορεί να κλείσουν μέχρι να τα γεμίσουμε. Αφού γεμίσουμε τα αυλάκια με το μείγμα του τυριού «κόβουμε» τη ζύμη κάθετα με ένα μαχαίρι σε 5 ή 6 λωρίδες.

7) Ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά. Αφήνουμε το ψημένο brownie να κρυώσει μέσα στο ταψί για 10 λεπτά και το βγάζουμε τραβώντας τη λαδόκολλα που προεξέχει. Σερβίρουμε με σως καραμέλας

Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένο για 3 ημέρες.