12178983_10206646330630257_1166943670_n

Μεσημέρι. Ανεβαίνω την οδό Ηρακλειδών στο Θησείο. Παρέα μου δύο ωραία αγόρια. Φτάνω έξω από τον αριθμό 8. Κόκκινη νεοκλασσική πόρτα. Έφτασα. The Underdog…

Ανεβαίνοντας τα σκαλιά, ‘ξα’νοίγετε εμπρός σου ένας ψηλοτάβανος νεοκλασσικός χώρος με vintage στοιχεία που του πάνε, ένα καφέ-μπαρ αλλιώτικα από τα άλλα. Ο λόγος απλός. Το διάσημο πια “The Underdog” φοράει απλά τα απαραίτητα. Επικρατεί η αρμονία και η εκλεπτισμένη αισθητική απ’ άκρη σ’ άκρη. Με την πρώτη ματιά ο χώρος γίνεται δικός σου.

DSC_1339

Ο λόγος της επισκέψεως μου στην οδό Ηρακλειδών 8, είναι άλλος. Μιας και μιλάμε για τον καφέ αυτόν τον μήνα στο Roomnews #talking_about_coffee επιβαλλόταν να έρθω στο Underdog μιας και είναι το ‘στέκι’ που θα πιει κανείς τον καλύτερο και τον πιο ποιοτικό καφέ σε όλη την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή.

 

Συναντώ τον πάντα φιλικό Τάσο Δεληχρήστο. Τον άνθρωπο που άλλαξε την πλατεία Αγ. Ειρήνης (μιας και δημιούργησε το Tailor Made) και τώρα δίνει την πνοή αλλαγής που του αρμόζει στο ιστορικό κέντρο του Θησείου. Ο Τάσος άριστος γνώστης του αντικειμένου, μεταξύ άλλων βραβείων, το 2008 κατακτά το παγκόσμιο πρωτάθλημα Coffee in Good Spirits που διεξάγεται στην Δανία. Κοντά του ο Γιώργος Κουστουμπάρδης όπου και εκείνος μεταξύ άλλων, είναι ο φετινός πρωταθλητής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα «Coffee in Good Spirits». Αν και απίστευτα ταπεινά παιδιά και οι δύο, στα αναφέρω φίλε μου γιατί θέλω να καταλάβεις…πως σε έχω φέρει στα καλύτερα. ;-)

DSC_1335

Σκηνικό. Ο Τάσος στην αγαπημένη του θέση…πίσω από την “μαθητική” μπάρα, μπροστά από την μηχανή καφέ. Εγώ καθισμένη στην άλλη πλευρά της “μαθητικής” μπάρας (“μαθητικής” λόγω ύψους, βλέπεις ξεκάθαρα όλες τις κινήσεις του barista να σου φτιάχνει το αγαπημένο σου ρόφημα) καταλαβαίνω τον λόγο που η παραγωγή καφέ είναι τέχνη και αρχίζω δεινητικά να ντρέπομαι και το εξομολογούμαι για το ότι καφιόμουν πως έφτιαχνα τρομάρα μου την καλύτερη φραπεδιά σε σέικερ ροζ. 

“Ντίνα, θα δοκιμάσεις Espresso n’ Tonic, Latte Freddo & Cold Brew. Φτιάχνω, δοκιμάζεις και σου εξηγώ τι είναι αυτό που πίνεις…και τον λόγο που πρέπει να το πίνεις θα το διαπιστώσεις μόνη σου”, μου λέει ο Τάσος. Από μένα ανυπομονησία.

Cold brew

picasion.com_7fd7889e1ad4bf0556777f7db03c8ded

Ο Τάσος μου εξηγεί.

“Ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια σαν η παγωμένη εκχύλιση καφέ φίλτρου. Αρχικά με κρύα απόσταξη, δλδ παγωμένο νερό να πέφτει σταγόνα σταγόνα, σχεδόν βασανιστικά, επάνω σε αλεσμένο καφέ φίλτρου, και το τελικό ρόφημα να είναι έτοιμο μετά από ώρες. Στη πορεία, εξαιτίας της τεράστιας επιτυχίας που είχε σαν ρόφημα (μέχρι και στο Super market το βρίσκεις πλέον στην Αμερική), άλλαξε ο τρόπος παρασκευής του για να γίνει μαζικό. Ο καφές που χρησιμοποιούμε για να παρασκευάσουμε το Cold Brew μας, ειναι ο Nkonge από το Burundi, που μόνο εμείς τον έχουμε στην Ελλάδα μιας και αποτελεί nano lot ποσότητας 240 kg όπου και εξασφαλίσαμε 120 kg από τη φετινή σοδειά! Μπορείτε να τον αγοράσετε και για το σπίτι συσκευασμένο, αλλά μιας και ακολουθούμε τη παραδοσιακή μέθοδο, ο αριθμός που παράγουμε καθημερινά ειναι περιορισμένος..”

Latte Freddo

picasion.com_75c86b2bfa626333986fc36a97ef3129

Ο Τάσος μου εξηγεί και πάλι.

“‘Οπως όλα τα δημοφιλή ροφήματα στην Ελλάδα έχουν γίνει και παγωμένα από ζεστά, έτσι και το γνωστό σε όλους μας Latte, έγινε freddo. Η ιδιαιτερότητά του στο The Underdog είναι πως δουλεύουμε βάση συνταγής, όπου ζυγίζουμε τον πάγο, το καφέ και το γάλα, προκειμένου να σερβίρουμε πάντα το ίδιο ρόφημα σε όλους εσάς”.

Espresso n’ Tonic

 

picasion.com_8a7cb3d7c3ae812e4347d8c3e371f30c

Ο Τάσος εξηγεί και ευτυχώς που τα εξήγησε πολλές φορές γιατί δεν πίστευα αυτό που έπινα!!

“Ένα ρόφημα εμπνευσμένο από το αγαπημένο ποτό όλων μας, το Gin n’ Tonic. Παλαιώνουμε espresso μέσα σε βαρέλι με συστατικά που φτιάχνουν το gin και στη συνέχεια το συσκευάζουμε σε ατομικές μερίδες. Είναι ένα DIY ρόφημα, που περιέχει Tonic, πάγο και lime σε κολωνάτο ποτήρι και εμείς απλά βάζουμε το espresso φτιάχνοντας το ρόφημα μας όσο βαρύ ή ελαφρύ επιθυμούμε. Το The Underdog έφερε αυτό το ρόφημα πρώτο στην Ελλάδα & ήδη πολλά καφέ έχουν αντιγράψει το ρόφημα αυτό, όπως και τη παραλλαγή του, το Cold Brew Tonic”.

Όλο αυτό που σας αφηγήθηκα με λίγα λόγια ονομάζεται “Το τρίτο κύμμα καφέ” εξού και ο τίτλος. Αναρωτιέστε ακόμα το γιατί; 

Τάσο, σε ευχαριστώ. Underdog, σε ευχαριστώ παραπάνω!

⇒ «Underdog», Ηρακλειδών 8, Θησείο, τηλ. 2130365393. 

website: www.underdog.gr