11798214_1058376667538490_1519540434_n

Η λέξη Caipirinha είναι το υποκοριστικό της λέξης caipira, η οποία αναφέρεται σε κάποιον από την ύπαιθρο. Από όπoυ και ξεκίνησε το συγκεκριμένο Cocktail, ως το αγαπημένο ποτό των αγροτών και σιγά σιγά κατέκτησε τις αστικές περιοχές της Βραζιλίας. Οι ντόπιοι το απολαμβάνουν όχι μόνο στα μπαρ και στα εστιατόρια αλλά και στα σπίτια τους. 

Τα σενάρια σχετικά με το πού και πότε πρωτοεμφανίστηκε είναι αρκετά, το επικρατέστερο όμως λέει ότι στο São Paulo προς τα τέλη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου είχε τη μορφή όχι ενός απολαυστικού cocktail, αλλά ενός “φάρμακου” για να καταπραΰνει τα συμπτώματα της ισπανικής γρίπης. 

Στην αρχική του εκδοχή περιείχε cachaça (ένα ποτό που παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο), λάιμ, μέλι και σκόρδο. Το λάιμ το χρησιμοποιούσαν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, ενώ το αλκοόλ του cachaça βοηθούσε σημαντικά στην απορρόφησή της.  

Πλέον, το απολαμβάνουμε χωρίς το σκόρδο και το μέλι, τα οποία αντικαταστάθηκαν από ζάχαρη (καστανή συνήθως)- για να «σπάει» η οξύτητα του λεμονιού- και φυσικά πάγο. Παρόλο που το αυθεντικό caipirinha περιέχει μόνο lime, κυκλοφορεί επίσης και σε απολαυστικές βερσιόν με τα λεγόμενα caipifrutas (caju, passion fruit, μάνγκο, ακτινίδιο) που ποικίλουν ανάλογα με το πού σερβίρεται. 

11759631_1058376634205160_1640847656_n

 

Περιγραφή Συνταγής: 

50 ml premium Cachaça 

1 Lime  

Άφθονο πάγο 

1 κουταλιά τσαγιού καστανή ζάχαρη 

11756460_1058376657538491_684354342_n

 

Κόβουμε το lime σε 4-6 κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι με τη φλούδα προς τα πάνω. 
Πασπαλίζουμε το 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη πάνω στο κομμένο lime. 
Πιέζουμε καλά με ένα ξύλινο γουδοχέρι τα lime μέχρι να βγει ο χυμός και να λιώσει η ζάχαρη. 
Γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο και προσθέτουμε την Cachaça. 
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με 2 κοντά καλαμάκια. 

 

Στην Υγειά σας!! :-)