Ο Κασαβέτης επέζησε,ψάχνοντας την ευτυχία μέσα κι έξω απο το κατεστημένο,μαζί του κι εναντίον του δίπλα του και απέναντι.Σάν σκηνοθέτης δήλωνε ερασιτέχνης.

“Shadows”1959

Σκηνοθεσία,Τζων Κασαβέτης.

“Σχεδόν δεν είμαι τρελός”έχει πεί ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Σκεφτόμουν ότι μετά,δύο άνθρωποι νιώθουν πολύ δεμένοι,όσο με κανέναν. Αλλά δεν είναι έτσι. Εμείς είμαστε δύο ξένοι. Τελείωσε. Αυτό έμαθα απο την ζωή “. λέει η Λήλια Γκολντόνι στο “Shadows”.

tumblr_mph66nQFiO1qe4ojto1_1280

Ο Τζών Κασαβέτης, γιός έλληνα μετανάστη, είναι απο τους πρώτους σκηνοθέτες που ασχολήθηκαν με τον αμερικάνικο ανεξάρτητο κινηματογράφο. Ο “Free Cinema”,είναι οχι μόνο οικονόμικα ανεξάρτητος αλλά και Ιδεολογικά-αισθητικά.

Ο Τζών Κασαβέτης θεωρείται ο πατέρας του αμερικανικού unterground κινηματογράφου. Αποτυπώνει την πραγματικότητα με καθαρά ντοκυμαντερίστικο τρόπο.(Αργότερα,εντάχθηκε  αυτό το στύλ στο αμερικάνικο σύστημα κινηματογράφησης,Τζίμ Τζάρμους,Σπάικ Λη).

Στo χώρο της τέχνης είναι″ ο υπόγειος τρόπος να δημιουργεί”κάτω απο την υπάρχουσα κυρίαρχη τέχνη.

Shadows_3_large

Τεχνικά Χαρακτηριστικά.

Found Footag, mockumentaries. Yπαρξιακή αναζήτηση, κοινωνική κριτική. Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος στην Ελλάδα κάνει την εμφάνισή του το 1969 με τον Θ.Αγγελόπουλο “Αναπαράσταση”και με τον Αλ.Δαμιανό””Μέχρι το Πλοίο”.

Ιστορικά γεγονότα το 1959

19 Φεβρουαρίου,Το ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί ανεξαρτησία στην Κύπρο.

9 Μαρτίου,Πρωτοεμφανίζεται η κούκλα Barbie.

29 Αυγούστου,Ο Κάρολος Κούν ανεβάζει τις Όρνιθες στην Επίδαυρο.

Ταινίες που παίζονται το 1959

“Αστέρω”Σκ.Ντίνος Δημόπουλος,

“Το ξύλο βγήκε απο τον Παράδεισο”Σκ.Αλέκος Σακκελάριος,

“Some like it hot”D.Billy Wilder,

“Anatomy of a murder”D.Otto Preminger,

“Plan 9 From Outer Space”D.Ed.Wood,

“Black Orpheus”D.Marcel Camus

tumblr_lwc6d5sUye1qbhsbe

To “Shadows”μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με τούς Vitelloni του Φελίνι,καθώς αναλύει έναν μικρόκοσμο,με όλες τις υπερβολές,τις αδεξιότητες και τούς παραλογισμούς κομματιάζοντας τον.

“…..ξέρουμε πως είσαι τρελός μ’όλη αυτή την γνώση που έχεις λέει ο Πετρώνιος στο “Σατυρικόν…”

Ο Κασαβέτης επέζησε,ψάχνοντας την ευτυχία μέσα κι έξω απο το κατεστημένο,μαζί του κι εναντίον του δίπλα του και απέναντι.Σάν σκηνοθέτης δήλωνε ερασιτέχνης.