6

Ελπίζω να σου άρεσε η φράουλα την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως θα κατάλαβες και από τις φωτογραφίες ο τίτλος δεν ήταν τυχαίος. Σου παρουσίασα τα παρτέρια που έχω στην ταράτσα μου αλλά και τις ζαρντινιέρες που έχω στα μπαλκόνια μου. Έχω βάλει ακόμα και σε ψάθινα διακοσμητικά καλάθια. Για τέτοιο κόλλημα σου λέω.  

Είχα δει από καιρό στο διαδίκτυο, φύτευση φράουλας σε κατακόρυφη θέση και την είχα ζηλέψει τρελά. Λέω γιατί αυτοί και όχι εγώ. Και το ξεκίνησα. Και το έφτιαξα. Και μου άρεσε. Τα υλικά; Ότι βρήκα στην αυλή και στην αποθήκη. Έχω κι εγώ το κόλλημα του πατέρα, μάζεψε και δεν ξέρεις που θα χρειαστεί. Εεεεε λοιπόν ήρθε η ώρα να πιάσουν τόπο.  

Είχα μαζέψει μια χρησιμοποιημένη σωλήνα αποχέτευσης από αυτές που βάζουν οι εταιρίες ύδρευσης. Στραβοκομμένη όπως ήταν, προσπάθησα να τη φέρω στα ίσια της με τον τροχό έτσι ώστε να μη θυμίζει τον πύργο της Πίζας η κατασκευή μου. Μικρή ήταν κιόλας, 60 πόντους μήκος και με διάμετρο 20. Εσύ βέβαια αν θες μπορείς να πάρεις καινούρια και να κάνεις την κατασκευή σου όσο ψηλή θες. Εγώ σου είπα ότι την έκανα εντελώς low budget.  Με το ποτηροτρύπανο έκανα 12 τρύπες διαμέτρου 4 εκατοστών. Νομίζω πως είναι πολλές, με 9 θα ήταν καλύτερα. Ας είναι. Στην επόμενη θα ξέρω καλύτερα. Οι τρύπες δεν πρέπει να είναι μεγάλες για να μη σου φεύγει το χώμα με το πότισμα. Εγώ τις έκανα σε διάταξη σταυρού, πολύ ωραία όμως είναι και η σπείρα απλά θέλει λίγο παραπάνω χρόνο στη σχεδίαση. 

1 2

Είχα κι ένα πιο στενό σωλήνα με διάμετρο 4 εκατοστά και μήκος 62. Αυτόν τον είχα χρησιμοποιήσει για να περάσω καλώδια και μου είχε μείνει στην άκρη. Τον χρησιμοποίησα λοιπόν για το σύστημα ποτίσματος του πύργου μου. Τάπωσα τη μία άκρη και έκανα πλευρικές τρύπες με το τρυπάνι. Τον άφησα και λίγο πιο μακρύ για να εξέχει και να μη μπαίνει το χώμα μέσα του, κατά το γέμισμα της μεγάλης σωλήνας. 

3

4

5

Για πάτο, έβαλα ένα πιατάκι γλάστρας με μεγαλύτερη διάμετρο από τους 20 πόντους της μεγάλης σωλήνας. Έβαλα τη μεγάλη σωλήνα κάθετα και τοποθέτησα, θεωρικά στη μέση της, το σωλήνα με τη μικρή διάμετρο. Έριξα λίγο χαλίκι μέσα στο μεγάλο σωλήνα για τη στράγγιση όπως κάνουμε και με τις γλάστρες. Έφτιαξα το χαρμάνι μου με χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου και περλίτη για τη στράγγιση.  

Σου είχα πει την προηγουμένη εβδομάδα, ότι οι βλαστοί της φράουλας που ακουμπούν στο χώμα σχηματίζουν ρίζες κι έτσι έχεις νέα φυτά. Τις δικές μου στο μεγάλο παρτέρι δεν τις προλαβαίνω. Με το που βλέπω νέα παραφυάδα, γεμίζω ένα γλαστράκι με χώμα, τη βάζω μέσα και να το αυτοσχέδιο φυτώριο. Έχω πολλά νέα φυτά που τα μοιράζω όταν δεν έχω άλλες γλάστρες να γεμίσω. 

6

Γέμισα λοιπόν τη μεγάλη σωλήνα, μέχρι το σημείο που ήταν οι πρώτες τρύπες και τοποθέτησα πλάγια τα φυτά από τα γλαστράκια μου. Για να μη σε πρίζω κιόλας, έκανα αυτή τη δουλειά 12 φορές και ο πύργος μου ήταν έτοιμος. Έβαλα και 2 φυτά στην κορυφή, έτσι ώστε να δέσει πιο καλά η κατασκευή. Οι ρίζες θα συγκρατούν το χώμα και δε θα φεύγει από τις τρύπες με το βίαιο πότισμα.  

7 8 9

Στο ‘πα; Τελείωσα, αυτό ήταν. Χώμα βρίσκεις από 9-11€ τη συσκευασία των 60lt περίπου, το πιατάκι της γλάστρας γύρω στα 0,4€, οι σωλήνες ήταν ρετάλια από παλιές χρήσεις, οι φράουλες δικές μου και τα εργαλεία δικά μου. Θα μου πεις δεν έχεις εργαλεία γιατί είναι ακριβά. Τράβα ζήτα από το γείτονα που έχει κι όταν βγουν οι πρώτες δικές σου φράουλες πήγαινε να τον κεράσεις. Δε νομίζω να τον χαλάσει. Μη μου πεις δεν έχεις σωλήνα και δε θέλεις να πάρεις. Έχω λύση και γι’ αυτό. Βάλε παλιές γλάστρες που δε χρειάζεσαι τη μια πάνω στην άλλη και κάνε την ίδια διαδικασία. Στο έχω πει ξανά. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. 

10 11