Φράουλες από το κήπο του Κηπουρού μας! Φρέσκες, μυρωδάτες, λαχταριστές...

20160415_085418_Fotor

Σήμερα θα σου πω για ένα φυτό που δεν θέλουμε για το άνθος του, αλλά έχει κι άνθος. Δεν το θέλουμε για την πρασινάδα του, αλλά έχει και μεγάλη εδαφοκαλυπτική ικανότητα. Θα σου πω για ένα φυτό που τον καρπό του τον υπεραγαπώ και τον τρώω δίχως οίκτο. Η Φράουλα (Fragaria sp. Οικογένεια Rosaceae) κατάγεται από τη νότιο Αμερική και πιο συγκεκριμένα από τη Χιλή. Οι κατακόκκινοι καρποί της είναι αγαπημένοι για μικρούς και μεγάλους. Πέρα από την υπέροχη γεύσης τους, εντυπωσιακή είναι και η χρωματική αντίθεση που δημιουργούν με το βαθύ πράσινο φύλλωμα.  

ss

Μπορείς να φυτέψεις φράουλες παντού. Έχεις κήπο; Βάλε. Έχεις μπαλκόνι; Βάλε. Έχεις ταράτσα; Βάλε λέμε. Κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ πριν από 5 χρόνια δειλά δειλά με 4 ξύλινα παρτέρια στην ταράτσα μου με διαστάσεις 1,2χ1,2 μέτρα να δημιουργήσω το δικό μου μποστάνι με κηπευτικά. Σε ένα από αυτά, έβαλα 4 φυτά φράουλας, τα οποία σε πολύ λίγο καιρό κάλυψαν όλοι την επιφάνεια του ενός παρτεριού. Ακόμα και σήμερα έχω τα ίδια φυτά χωρίς να τα πειράζω και τρώω φράουλες σχεδόν όλο το χρόνο, εκτός από τους πολύ κρύους μήνες του χειμώνα.  

20160415_085401_Fotor

Θεωρητικά μετά τα 3 χρόνια, θέλουν αλλαγή τα φυτά επειδή μειώνεται αισθητά η παραγωγή τους. Τα δικά μου, αυτοσυντηρούνται και αυτοανανεώνονται δίνοντάς μου μεγάλους κατακόκκινους καρπούς. Η φράουλα μπορεί να καλλιεργηθεί με σπόρο που είναι χρονοβόρο ή να πάρεις έτοιμα σπορόφυτα από φυτώρια και να τα φυτεύσεις απευθείας στο χώμα, ή σε γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα ή σε καλάθια. Μπορείς να φυτέψεις αρχές άνοιξης μόλις περάσουν οι παγετοί ή το φθινόπωρο. 

20160415_085304_Fotor

 Καθώς μεγαλώνουν οι βλαστοί, με το βάρους ακουμπούν στο χώμα και στο σημείο επαφής δημιουργούν ρίζα και σε λίγο καιρό σε αυτό το σημείο, έχεις ένα νέο ολοκαίνουριο φυτό. Αυτό το βλασταράκι που ακούμπησε στο χώμα λέγεται στόλωνας ή παραφυάδα. Με τους στόλωνες γέμισε το παρτέρι μου. Τους νέους στόλωνες, τους βάζω σε μικρά γλαστράκια με χώμα και έτσι δημιουργώ νέα φυτά και φυτεύω όπου βρω. Το όπου βρω είναι σχετικό, αφού η φράουλα θέλει πολύ ήλιο για να κάνει κόκκινους και γευστικούς καρπούς. Θέλω να σου πω ότι μοιράζω γλαστράκια σε φίλους και γείτονες για να γευτούν και αυτοί το λατρεμένο αυτό καρπό. 

20160415_085454_Fotor

Όπως είπα και πιο πάνω, θέλει σημείο που να το βλέπει πολύ ο ήλιος. Αν αποφασίσεις να φυτέψεις στον κήπο σου άφησε αποστάσεις 50 εκατοστά φυτό από φυτό και οι στόλωνες θα κάνουν την υπόλοιπη δουλεία. Η φράουλα είναι ευαίσθητη στην πολλή υγρασία, γι’ αυτοί πολλοί δημιουργούν χωμάτινα σαμαράκια και φυτεύουν στην κορυφή τους για να γίνεται καλύτερα η στράγγιση. Μπορείς να καλύψεις με μαύρο φιλμ εδαφοκάλυψης το σαμάρι για να μη βγουν αγριόχορτα αλλά και για να μην ακουμπάει η φράουλα απευθείας στο χώμα και έχεις σαπίσματα στους καρπούς. Αντί για μαύρο φιλμ μπορείς να βάλεις και άχυρο. Εγώ δεν έχω βάλει τίποτα από τα δυο, για να μη σου πω ψέματα. Ναι έχω μερικές σάπιες που και που, αλλά δε με πειράζει. Δεν πάω να πουλήσω αλλά να ευχαριστηθώ τις δικές μου φράουλες.  

20160415_085150_Fotor

Αν διαλέξεις να τις βάλεις σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες θα χρειαστείς χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου πλούσιο σε τύρφη και ελαφρόπετρα ή περλίτη. Θα τ’ αναμείξεις σε αναλογία 3:1 και θα έχεις το ιδανικό μείγμα για καλή στράγγιση. Άμα έχεις πρόσβαση και σε καλά χωνεμένη κοπριά, είσαι άρχοντας. Ποτίζεις συχνά ώστε το χώμα να είναι νωπό αλλά όχι μούσκεμα. Στο νωπό χώμα θα σου κάνει πιο εύκολά ρίζα και ο στόλωνας, ενώ στο μουσκεμένο χώμα το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σαπίσεις τις ρίζες ή να έχεις αυξημένες προσβολές από μύκητες. 

20160415_085019_Fotor

Μελίγκρα ή τετράνυχο μπορεί να δεις στα φυτά της αλλά με το σαπουνόνερο μπορείς να τα διώξεις. Αν δεις ότι επιμένουν, βόλτα στο «γιατρό» για να πάρεις το κατάλληλο φάρμακο που θα εφαρμόσεις όπως ακριβώς θα σου πει και στις δοσολογίες που θα σου προτείνει. Όσο καιρό έχω τις δικές μου δεν είχα θέμα στο παρτέρι μου. μόνο σε ένα καλάθι που έχω φυτέψει και ποτίζω πολύ πιο αραιά είδα τετράνυχο(αράχνη) στα φύλλα και με σαπουνόνερο ξένοιασα αμέσως. Άλλα σου λέω για μικρής έκτασης προσβολή. 

 

Φέτος όμως, έχω κάποιους απρόσκλητους επισκέπτες. Είδα για πρώτη φορά γυμνοσάλιαγκες να τρώνε τους καρπούς μου. Σκέφτηκα να δοκιμάσω κάποιες παγίδες με μπύρα, γιατί ο γυμνοσάλιαγκας τη λατρεύει, αλλά δε θέλω να ξεμείνω κιόλας γιατί πλησιάζει και ο τελικός του Champions League. Οπότε βρήκα ένα βιολογικό φάρμακο( Carakol) με ελάχιστη υπολειμματική διάρκεια και θα κάνω τη δουλειά μου. 

20160415_085000_Fotor

Από μυκητολογικές προσβολές ο Βοτρύτης και το Ωίδιο είναι οι πιο σημαντικές. Και οι δυο προσβολές έχουν να κάνουν με την υπερβολική υγρασία. Αν ρυθμίσεις αυτή, είσαι οκ. Το μαύρο φιλμ που σου είπα στην αρχή βοηθάει, όπως και το θειάφισμα, αν δεις προσβεβλημένους καρπούς. Φυσικά άμα δεις να εξαπλώνονται τα συμπτώματα θέλεις τη βοήθεια του γεωπόνου και το φάρμακο που θα σου προτείνει. Πλέον ‘υπάρχουν ήπιες και βιολογικές λύσεις που δε θα επιβαρύνουν αυτά που τρως. 

20160415_084932_Fotor

Πφφφ, μάλλον σου είπα πολλά πάλι σήμερα και το κακό είναι ότι ήθελα να σου πω κι άλλα. Δεν θα το κάνω όμως γιατί μιλάω για ερασιτεχνική καλλιέργεια και όχι για μεροκάματο. Όπως σου είπα ξεκίνησα με 4 φυτά που αγόρασα από το φυτώριο με 2-2,5€ το ένα και δεν ξέρω πόσα έχουν γίνει. Το σίγουρο είναι, ότι δεν αγόρασα ξανά φράουλα γιατί οι δικές μου φτάνουν και περισσεύουν. Οι δικές μου φράουλες.