Μανταρίνια…mad about you!

Σε συνέχεια της προηγούμενης εβδομάδας που σου είπα για τη λεμονιά, λέω να σου πω σήμερα για ένα άλλο αγαπημένο εσπεριδοειδές. Η Μανταρινιά ή Κιτρέα η δικτυωτή (Citrus reticulata, Οικογένεια Rutaceae) είναι ένα αειθαλές δέντρο κι έχει καταγωγή από την Ασία. Είναι μικρότερο σε διαστάσεις σε σχέση με τη λεμονιά, αλλά έχει λίγο μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και την παγωνιά. Φυσικά και θα διαλέξεις σημεία για να τη φυτέψεις με νότια έκθεση που δε θα τη χτυπάει ο δυνατός αέρας και φυσικά θα τη σκεπάσεις με φλις παγοπροστασίας αν η περιοχή που μένεις είναι υψηλού κινδύνου. 

92597242fc887beb92ffecf07491b99d

Πάμε όμως από την αρχή. Μπορείς να αγοράσεις από το φυτώριο ποικιλίες που έχουν κουκούτσια (Κοινό ή χιώτικο, Encore, Ortanique) αλλά μπορείς να πάρεις και άσπερμες ποικιλίες (Κλημεντίνη, Satsuma, Fortuna) άμα βαριέσαι να φτύνεις όλη την ώρα. Μπορείς να διαλέξεις ακόμα και νάνες ποικιλίες, που φτάνουν τα 2 μέτρα ύψος αν δεν έχεις πολύ χώρο ή θέλεις να βάλεις σώνει και καλά μια σε γλάστρα στο μπαλκόνι σου. Το ότι είναι νάνα μη σε τρομάζει καθόλου, η παραγωγή της θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα. Εννοείται πως οι κανονικές μανταρινιές αν και φτάνουν τα 3 με 4 μέτρα ύψος με κλάδεμα μπορούν να γίνουν όσο θέλουμε εμείς.  

96caa6bfdcf18fb2215638dbf41fb308

Λοιπόν, αφού διαλέξεις την ποικιλία που θέλεις, μπορείς από το Νοέμβριο μέχρι και το Μάρτιο να τη φυτέψεις στον κήπο σου. Αρκεί όπως είπα και πιο πριν να είναι σημείο με πολύ ήλιο και λίγο αέρα. Αν τη θέλεις για το μπαλκόνι σου, δεν το συζητώ, μπορείς να την αγοράσεις σε γλάστρα και να την τοποθετήσεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου θέλεις. Θ’ αρχίσει να σου δίνει καρπούς από τον 3ο χρόνο και μετά τον 6ο περίπου θα μπει σε πλήρη παραγωγή. Καλό είναι για τα 2-3 πρώτα χρόνια να την έχεις στηρίξει με ένα ξύλινο πάσσαλο για να την κρατάει σταθερή από τον αέρα. Πρόσθεσε λίγο κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά και είσαι έτοιμος. 

36f4fbdd366f6bf4c2ce2039ee3c97e2

Γενικά η μανταρινιά είναι το πιο compact από τα εσπεριδοειδή. Έτσι την άνοιξη το μικρό της μέγεθος σε συνδυασμό με τα λευκά μυρωδάτα άνθη, θα είναι ότι πρέπει για το χώρο σου. Όταν δούλευα στο Γύθειο πριν χρόνια, ήταν η χαρά μου να έχω να ελέγξω περιβόλια με μανταρινιές γιατί η μυρωδιά ήταν το κάτι άλλο. Ποτίζεις 1-2 φορές την εβδομάδα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και ελαττώνεις το χειμώνα. Καλά αν βρέχει δεν το συζητώ, το ξεχνάς. Αν την έχεις σε γλάστρα ποτίζεις λίγο πιο συχνά, πάντα με την τεχνική του «δάχτυλου». Κάτι που ξέχασα να σου πω για το πότισμα. Καλό είναι να το κάνεις με πρόγραμμα και όχι όποτε το θυμάσαι γιατί μπορεί να δεις σκισμένους καρπούς. Επίσης δε βρέχεις τον κορμό για να αποφύγεις προσβολές από μύκητες. 

VzTW7tjLCTE

Λίπασμα θα χρειαστείς πλήρες όπως αυτά που σου είπα και στο προηγούμενο άρθρο για τη λεμονιά. Αν είσαι τυχερός κι έχεις πρόσβαση σε κοπριά, ακόμα καλύτερα. Απλά ή κοπριά έχει δυο θέματα. Πρώτον πρέπει να είναι καλά χωνεμένη γιατί τα «κακά» από τα οποία γίνεται είναι πλούσια σε αμμωνία που μπορεί να σου κάψουν το φυτό, αν είναι φρέσκια. Αν είναι καλά χωνεμένη δεν έχει «σπιρτάδα» και μόνο καλό κάνει. Το δεύτερο είναι ότι τα ζώα από τα οποία έχει προέλθει η κοπριά, έχουν φάει αγριόχορτα και σπόρους που θα περάσουν σε αυτή και κατ’ επέκταση στον κήπο σου. Μικρό το κακό βεβαία αφού μπορείς να ξεβοτανίσεις όσο είναι μικρά και να μην έχεις θέμα να γεμίσει και ο κήπος σου με αγριόχορτα. 

cba04f98e52868c5ff3a61ba5c69f2ba

Κλαδεύεις λίγο. Μόνο για ν’ αφαιρέσεις ξερά και άρρωστα κλαδιά. Φυσικά αφαιρείς τους λαίμαργους ( κλαδιά που αναπτύσσονται κάθετα και προσελκύουν βλαβερά έντομα) και τα κλαδιά που κατευθύνονται προς το εσωτερικό του δέντρου. Αυτή η εποχή του Μαρτίου, που δεν υπάρχει κίνδυνος παγετών είναι ιδανική για κλάδεμα. 

4318144047_3773ab4398_b

Για ασθένειες, εχθρούς (μαμούνια) και τροφοπενίες (ελλείψεις θρεπτικών συστατικών), δε χρειάζεται να τα επαναλάβω και να σε κουράσω. Ισχύει ότι σου έγραψα για τη λεμονιά την προηγούμενη εβδομάδα. 

Το μανταρίνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, σίδηρο, καροτίνη και φώσφορο. Σε κάνει ανθεκτικό σε ιώσεις, λοιμώξεις και μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από εγκεφαλικά, καρδιακές προσβολές, διαβήτη ακόμα και καρκίνο. Στα φυτώρια θα βρεις δενδρύλλια μανταρινιάς από 7-15€, ανάλογα με το μέγεθος ή το πόσο χρονών είναι. Αν σε παίρνει αγόρασε το λίγο μεγάλο για να μπει πιο γρήγορα στην καρποφορία. Εγώ δεν έχω να πω άλλα. Έχω δύο, μια στον κήπο και μια στο μπαλκόνι. Περιμένω να μου πεις εσύ… ευχαριστώ, που σε κατάφερα να τη φυτέψεις, όταν θα γευτείς τον πρώτο γλυκό καρπού της.