Ranunculus floral arrangement in vase

Ξημερώνει 1η Απριλίου τώρα που γράφω και σπάω το κεφάλι μου τι να σου παρουσιάσω στο αυριανό άρθρο. Δε θα σου πω ψέματα, ζορίστηκα αρκετά αλλά η σημερινή βόλτα από το φυτώριο για ν’ αγοράσω ένα πολύγαλα που έψαχνα καιρό μου έδωσε την ώθηση που ήθελα. Φυτό εποχής, με έντονα χρώματα και αντοχή στο κρύο. Η Ρεναγκούλα ή νεραγκούλα (Ranunculus asiaticus, οικογένεια Ranunculaceae) μοιάζει η κατάλληλη επιλογή. Είναι ένα πολυετές φυτό αν και πολλοί το καλλιεργούν σαν μονοετές. Κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και ανθίζει σχετικά νωρίς. Από τέλη Φεβρουαρίου έως και αρχές Μαΐου θα σου χαρίσει τ’ άνθη της. Κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, λευκό, άντε και μωβ χρώμα θα στολίσει τον κήπο σου αν την προτιμήσεις.  

c1890273334edc33ae982ebcd8022dd2 b17e319f6e87e0f44e2536c9b5cb6467

Η νεραγκούλα έχει χαρακτηριστικές κονδυλώδεις ρίζες που μοιάζουν με χταπόδι. Τις φυτεύεις το φθινόπωρο έτσι ώστε να χαρείς τ’ άνθη της αρχές της άνοιξης. Πριν τις βάλεις στο χώμα, τις «μουλιάζεις» για λίγη ώρα στο νερό και τις φυτεύεις σε μικρό βάθος. Δύο με πέντε πόντοι είναι αρκετοί. Θα τα πάει καλά είτε απευθείας στο χώμα, είτε σε γλάστρα. Αρκεί να χρησιμοποιήσεις χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου με την απαραίτητη ελαφρόπετρα ή περλίτη για τη βελτίωση της στράγγισης.  

543785d73738a37b99a36d2c9c414a7a

Καλό είναι να διαλέξεις σημείο που να το βλέπει αρκετά ο ήλιος για να έχεις πλούσια ανθοφορία. Όπως είπα, αντέχει το κρύο γι’ αυτό ανθίζει αρκετά νωρίς. Ποτίζεις μόλις στεγνώσει το χώμα αλλά με προσοχή. Ο λόγος, όχι ένας αλλά αρκετοί. 1ος ) Το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις κονδυλώδεις ρίζες. 2ος )Αν βρέξεις τα φύλλα οι μελίγκρες θα της κάνουν ντου και είσαι για σαπουνόνερο ή φάρμακο από το γεωπόνο της περιοχής σου. 3ος ) Εκτός από τις μελίγκρες μπορεί να έχεις θέμα και με το ωίδιο στα φύλλα. Το ωίδιο είναι ένας μύκητας που μοιάζει με λευκή πούδρα. Πάντως παρόλα αυτά, λόγω της αγάπης της για το νερό, λέγεται και βατράχι. 

653981d4bc7aa85360c08ae1b7ef3a5c

Με τις πρώτες δυνατές ζέστες του Ιουνίου το φυτό σου θα ξεραθεί αλλά δεν έχεις θέμα. Το επόμενο φθινόπωρο θα σου δώσει πάλι τ’ άνθη της. Μπορείς να βγάλεις τις ρίζες από το χώμα και να τις φυλάξεις σε σημείο με σκοτάδι χωρίς υγρασία, όπως σου έχω ξαναπεί για τους βολβούς. Μπορείς όμως να την αφήσεις και μέσα στο χώμα αρκεί να μην ρίξεις στάλα νερού στο σημείο αυτό, μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Η επιλογή είναι δική σου.  

31ad18fcef5a7768b48f8b3eb58fa824

Θα χρειαστεί λίπασμα στο χώμα πριν τη φύτευση και σίγουρα κάποιο υδατοδιαλυτό κατά την περίοδο της ανθοφορίας για να της δώσεις την απαραίτητη δύναμη ν’ ανθίζει και ν’ ανθίζει και ν’ ανθίζει. Δεν χρειάζεται να πω ότι αφαιρείς τ’ άνθη που είναι πολύ ώριμα. Έτσι την ξεκουράζεις και σου δίνει κι άλλα. 

Υπάρχουν ποικιλίες με διπλά πέταλα που είναι πολύ εντυπωσιακές. Αν κόψεις άνθη από αυτές μπορείς να γεμίσεις τ’ ανθοδοχεία σου και να δώσεις χρώμα και μέσα στο σπίτι σου. 

894af7eaae4ef97244357c068dca60bc

Θεωρώ περιττό να σου πω περισσότερα αφού οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους. Θα βρεις κονδυλώδεις ρίζες στα φυτώρια από 30-50 λεπτά. Διάλεξε τις πιο μεγάλες και σφικτές γιατί αυτές θα σου δώσουν και πιο ζωηρά φυτά. Μπορείς να πάρεις όμως και φυτά έτοιμα, γύρω στα 2-3 € τη γλάστρα, για πιο άμεσο αποτέλεσμα.