98e407eaf41f30397c2dcaf22cbab283

Είδες τι παίζει με το πεπόνι την προηγούμενη εβδομάδα και πως θα το απολαύσεις από τον κήπο σου. Πάμε να το γυρίσουμε πάλι στα λέλουδα και να δώσω τη σειρά σήμερα στη Βερβένα ή Βερμπένα (Verbena sp, οικογένεια Verbenaceae). H Βερβένα που λες είναι μια πολυετής πόα, με καταγωγή από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, που αν τη διαλέξεις για τον κήπο σου ή το μπαλκόνι σου θα σε φλομώσει στα λουλούδια από το Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο. Τι; Δε σε χάλασε; Το ξέρω, γι’ αυτό στην παρουσιάζω κιόλας. Με μικρά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου, ροζ, μπλε, κίτρινου και μωβ μπορείς να φτιάξεις μια μεγάλη χρωματική παλέτα στο χώρο σου. Πλέον έχουν βγει και δίχρωμες ποικιλίες. 

4bbed23cc1bd5f9221638315d69a67aa

 Μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων αλλά εκτός αυτού έχεις και άπειρες επιλογές για να τη φυτέψεις. Μπορείς να καλύψεις μεγάλες επιφάνειες αφού χρησιμοποιείται και σαν εδαφοκαλυπτικό φυτό. Αντέχει και στα υδροσταγονίδια της θάλασσας όποτε άνετα μπαίνει σε παραθαλάσσιες περιοχές. Μπορείς να τη βάλεις σε γλάστρες μόνη της, σε ζαρντινιέρες κάνοντας συνθέσεις ή ακόμα και σε κρεμαστά καλάθια. Ειδικά για τα κρεμαστά καλάθια μπορείς να τη συνδυάσεις με πετούνιες που είναι στο φόρτε τους αυτή την εποχή και να έχεις ένα τέλειο οπτικό αποτέλεσμα. Για την πετούνια στα έχω πει και παλιότερα οπότε αν θες μπες να κάνεις μια επανάληψη. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και για την κατασκευή βραχόκηπων. 

0d6d34ad366f8ac31558da2d828d9f4d

Αγαπάει, λατρεύει, ποθεί τον ήλιο άρα μην τη βάλεις στη σκιά. Δε θα πει όχι βέβαια αν τη βάλεις κάτω από κάποιο δέντρο που θα την προστατεύει από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Έχει επίσης μεγάλη αντοχή και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι οκ μέχρι και -15 0C, δεν το λες και λίγο. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα καθώς και σε φτωχά εδάφη θα αναπτυχθεί μια χαρά. Αυτό που είναι βασικό είναι το χώμα να στραγγίζει καλά γιατί είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία. Υγρασία, υγρασία τι σου θυμίζει; Έλα τα έχεις και φρέσκα. Μύκητες και για την ακρίβεια ωίδιο. Ναι αυτή την λευκή πούδρα που καλύπτει τα φύλλα. Γι’ αυτό το λόγο ποτίζεις αφού στεγνώσει το χώμα και δε βρέχεις ποτέ τα φύλλα. Έλα σώπα, άνθρωπος είσαι και μπορεί να σου ξεφύγει και λίγο το λάστιχο. Με θειάφι ή κάποιο χαλκούχο σκεύασμα θα την προστατέψεις. Εύκολα, γρήγορα και πάνω απ’ όλα βιολογικά. 

aaa78376e20ed714474793ee61a391af

Αν τη φυτέψεις σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα θα χρειαστείς χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου, λίγο κομπόστ, περλίτη και φυσικά ελαφρόπετρα ή χαλίκι για τη βάση. Στην αρχή ποτίζεις 1-2 φορές την εβδομάδα αλλά μόλις το φυτό εγκατασταθεί καλά στο χώρο του μπορείς να το κάνεις μια φορά στις 10 μέρες. Λίπανση δε θα χρειαστεί, ειδικά στα πρώτα στάδια της φύτεψης της. Μετά από κανένα μήνα, ρίξε λίγο υγρό ισορροπημένο λίπασμα του τύπου 15-15-15 και δε θα σταματήσει να βγάζει καινούρια άνθη. Δε χρειάζεται να σου πω ότι αυτά που έχουν κάνει τον κύκλο τους τα κόβεις έτσι ώστε να σπρώξεις τη βερβένα σου να βγάλει νέα. Κόψε το άνθος μαζί με λίγο κομμάτι βλαστού για να την κάνεις πιο μαζεμένη (compact) και να την ανανεώνεις και ταυτόχρονα. 

df33fb5989f8a2299ad4e0c0cd02e7d4

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο (χειμώνα και αρχές άνοιξης) ή με μοσχεύματα (άνοιξη και καλοκαίρι). Ένα φακελάκι με σπόρους έχει από 0,8-1€ ενώ μια γλάστρα με έτοιμο φυτό γύρω στα 3€. Η βερβένα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή αλλά είναι εντυπωσιακή. Δώσε της ευκαιρία να στο αποδείξει με τη μεγάλης διάρκεια ανθοφορία της. Τα φυτώρια σε περιμένουν.