15

Το σαββατοκύριακο για εμένα, από παιδί ακόμα, είναι συνδεδεμένο με κλασσική ελληνική ταινία στην τηλεόραση. Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο στάθηκε μία από αυτές.

Τί μου έκανε εντύπωση; Οι στολές των πληρωμάτων της τότε Ολυμπιακής Αεροπορίας. Μά ήταν πραγματικά εντυπωσιακές και κομψότατες! 

Κάθισα λοιπόν και έκανα μία μικρή έρευνα..

Καταρχάς να σας θυμίσω πως η ένδοξη ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1957 ιδρυόμενη από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Έτσι ξεκίνησε και το όνειρο κάθε κοριτσιού να γίνει αεροσυνοδός.

Τα κορίτσια της τότε Ολυμπιακής ήταν ντυμένα με την τελευταία λέξη της μόδας. Σπουδαίοι σχεδιαστές αναλάμβαναν κάθε χρόνο την ενδυμασία τους. Τα κορίτσια των αιθέρων αντικατόπτριζαν την αίγλη και την πολυτέλεια του ταξιδιού, που για να πούμε και την αλήθεια, δεν ήταν απλό ταξίδι αλλά εμπειρία.

Ο Jean Desses (Γιάννης Ντεσσές) ή αλλιώς ο “Βασιλιάς της Μουσελίνας” ήταν ο πρώτος σχεδιαστής των στολών της Ολυμπιακής Αεροπορίας του Αριστοτέλη Ωνάση. Τα σχέδιά του αποτελούνταν από κομψό μπλέ ταγιέρ (για να συνδέεται και με το χρώμα της εταιρείας), λευκό πουκάμισο και σαν απαραίτητο αξεσουάρ το καπέλο.

1 2

 

 

Το 1966 και για 3 χρόνια η Coco Chanel πήρε τα σκήπτρα. Κινούμενη στο ίδιο μοτίβο άφησε την δική της πινελιά στην ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

3 6

 

Το 1969 ο Pierre Cardin εντυπωσίασε τους πάντες με το μίνι φόρεμα και την κάπα. Θεωρείται μία από τις πιο όμορφες στολές της αεροπορικής σκηνής όλων των εποχών.

4  75

 

 

Το 1972 το μίνι φόρεμα μετατράπηκε σε maxi, ακολουθώντας την μόδα της εποχής. Σχεδιαστής ανέλαβε ο Γιάννης Τσεκλένης. 

10

8 9

 

Μετά τον θάνατο του Ωνάση και την προσχώρηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο Δημόσιο, η αίγλη και η πολυτέλεια της ΟΑ ξεθώριαζε σιγά σιγά. Οι στολές σχεδιάζονταν πια μέσω διαγωνισμού, με νικητές το 1977 την Ρούλα Σταθάκη με την hippie και retro εκδοχή της και ο Billy Bo που ακολούθησε μια πιο αυστηρή γραμμή.

Από το 1987-1992 η Ασπασία Τζερέλ και η Τρούθ Κοντογιώργου πέρασαν από την ιστορία της ΟΑ.  Ο Μάκης Τσέλιος άφησε την δική του πινελιά από το 1992-1999 κάνοντας το φουλάρι “κομμάτι-statement” για την ενδυμασία των αεροσυνοδών της ΟΑ.

Το 2013 φάνηκε κάτι όμορφο να γίνεται όταν τα σκήπτρα ανέλαβε η Σήλια Κριθαριώτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα (και μετά την προσχώρηση της ΟΑ στην Aegean) με επικεφαλής την Σοφία Κοκοσαλάκη.

11

 

Ξεκινώντας από αριστερά, 1969-1971 σχεδιαστής ο Pierre Cardin, 1971-1976 Γιάννης Τσεκλένης, 1976-1981 Ρούλα Στάθη, 1981-1987 Billy Bo, 1998-2005 Artisti Italiani (Πηγη φωτό: Βήμα)

 

kokosalaki_1 (Σ. Κοκοσαλάκη)

 

**Οι φωτογραφίες είναι δανεισμένες από το Pinterest