Νομίζετε πως στη μόδα υπάρχει παρθενογένεση; Κοιτάξτε καλύτερα.

Η ιστορία της τέχνης, η αρχιτεκτονική και γενικά η καθημερινή ζωή και η κοινωνία ανέκαθεν ήταν πηγή έμπνευσης για τη μόδα. Σχεδιαστές αντιγράφουν κτίρια, πίνακες παίρνουν μορφή μέσα από ένα fashion editorial και ρούχα που έχουν δημιουργηθεί το 1920, ανασταίνονται, με σύγχρονες λεπτομέρειες και γίνονται τα trends της επόμενης σεζόν.

 

photo1 Η Mia Farrow έγινε το εξώφυλλο του περιοδικού People το Μάρτιο του 1974, καθώς τότε έγινε γνωστό πως θα υποδυθεί την Daisy Buchanan, μαζί με τον Robert Redford στον ρόλο του Gatsby, για την ομότιτλη ταινία. Το περιοδικό, για να γιορτάσει τα 40α γενέθλια του, επαναπροσδιόρισε το ιστορικό εξώφυλλο με πρωταγωνίστρια τoν χαμαιλέοντα Taylor Swift.

 

 photo2Ως ένας από τους ιδρυτές της Προ-Ραφαηλιτικής αδελφότητας, ο John Everett Millais είναι δημιουργός κάποιων από τις πιο γνωστές εικόνες του κινήματος τέχνης, το οποίο διαδόθηκε στην Ιταλία το 14ο και 15ο αιώνα. Ο Shakespeare, πολύ συχνά επηρέαζε τα έργα του κινήματος. Ο Millais δημιούργησε τον πίνακα Ophelia, o οποίος αποτυπώνει την τραγική αυτοκτονία της Ophelia στο έργο Hamlet. Για το τεύχος Δεκεμβρίου της Vogue, ο Steven Meisel άντλησε έμπνευση από το έργο του Mallais και απαθανάτισε με Pre-Raphaelite διάθεση την ηθοποιό Saoirse Ronan.

 

 photo3Τη δεκαετία του 1920, ο Paula Poiret στιγμάτισε την ιστορία της μόδας, προσδίδοντας την αίσθηση του οριενταλισμού στα ρούχα της περιόδου. Ένα από τα πιο γνωστά σχέδια του ήταν η Lampshade σιλουέτα, η οποία θύμιζε το σχήμα λαμπατέρ και φοριόταν από τις Γαλλίδες με harem παντελόνια. Το 2011, στο show υψηλής ραπτικής του οίκου Valentino, το σχεδιαστικό δίδυμο, Pier Paolo Piccioli και Maria Grazia Chiuri, άντλησαν έμπνευση από τα ρούχα του γνωστού σχεδιαστή της δεκαετίας του ‘20.

 

 photo4 Όντα εξαιρετικά προχωρημένη για Αφροαμερικανή γυναίκα, η Josefine Baer, έμεινε στη ιστορία για τον αισθησιακό χορό της στο Folies Bergère, φορώντας μια φούστα με μπανάνες. Η Miley Cyrus, θέλοντας να προκαλέσει και να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας-σχεδόν έναν αιώνα μετά-φοράει αντίστοιχο κοστούμι και προμοτάρει την περιοδεία της.

 

 photo5 (2) Ο Art Kane, προστατευόμενος φωτογράφος του γνωστού Art Director Alexey Brodovitch, φωτογράφησε ένα μοντέλο για το Harper’s Bazaar UK, σε μια παραλία, αντιστρέφοντας έπειτα την προοπτική, ώστε να φαίνεται σαν να είναι κολλημένο στον ουρανό. Η Camilla Akrans επαναδημιούργησε την φωτογραφία αυτή για το περιοδικό T Magazine’s Travel Winter 2009.

 

photo 6 O Guy Bourdin είναι ένας πασίγνωστος φωτογράφος μόδας και οι φωτογραφίες τους είναι γεμάτες από προκλητικές πόζες και έντονη σεξουαλικότητα. Η συγκεκριμένη φωτογραφία δημιουργήθηκε για μια καμπάνια παπουτσιών του Charles Jourdan, το 1979. Ο Terry Richardson, φωτογραφίζοντας την καμπάνια της Aldo, δημιούργησε μια παρεμφερή εικόνα.