... το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την διαδικασία για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών

1

Μα δεν γινόταν να μην ήταν πρώτη είδηση σήμερα η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ο οποίος κρίθηκε ως αντισυνταγματικός, με ψήφους 14 έναντι 11.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας και οι 25 πρόεδροι ύστερα από μια πολύωρη διάσκεψη έφτασαν στο συμπέρασμα πως ο εν λόγω νόμος έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 15 του Συντάγματος, το οποίο άρθρο ονομάζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Συνεπώς, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την διαδικασία για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών και όλα τα κανάλια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Εννοείται πως τα χρήματα τα οποία δόθηκαν μέχρι στιγμής για τις άδειες θα επιστραφούν στους δικαιούχους τους.

Αυτό που προσωπικά μου έκανε εντύπωση – όχι καλή ομολογώ – είναι η αντίδραση της κυρίας Όλγας Γεροβασίλη.

Η κυρία Γεροβασίλη αντιδρώντας στην απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου δήλωσε πως την Δευτέρα θα έρθει στην Βουλή νέο νομοσχέδιο “που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015”

Αναλυτικά ανέφερε: 

“Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.
Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:

  • έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
  • έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,
  • έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.

Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:
Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:

  • στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
  • εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
  • στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
  • και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.

Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή. Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν”.

Ο κύριος Παππάς, από την πλευρά του, διέψευσε οποιοδήποτε σενάριο παραίτησης είχε αρχίσει να κυκλοφορεί και δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα σημείο μη-σταθερότητας και κλυδωνισμών στην Κυβέρνηση.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

“Έγινε ένα διαγωνισμός που έδωσε de facto ένα τίμημα, μία αποτίμηση για την αξία που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όσοι χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες σε πανελλαδική εμβέλεια. Το τίμημα θα είναι ανάλογο και θα πρέπει να φέρει στο δημόσιο τα ίδια έσοδα. Ούτε το τσάμπα θα υπάρχει, ούτε το επάγγελμα του καναλάρχη θα είναι κλειστό. 

Είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες πως κάποιοι εκτιμούν και προσπαθούν να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων. Τις κυβερνήσεις όμως, δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι εκλογές και η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στη Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης.

Όσοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας, τους λέμε ευθαρσώς να το ξεχάσουν. Μπορεί να καθυστέρησε για λίγο η προσπάθεια να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά και τάξη θα μπει και θα είναι πολύ αυστηρή και δωρεάν δεν θα μπορούν να εκπέμπουν. Όσοι δε ονειρεύονται σενάρια αποσταθεροποίησης τους λέμε να αλλάξουν πλευρό.”

(βίντεο από enikos.gr)

Βεβαίως οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων ήταν άμεσες. Δύο πράγματα ζητούν κατά κύριο λόγο: α) Παραίτηση Παππά και β) εκλογές.

Τί;; Λέτε να τρέχουμε πάλι στις κάλπες;; Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και με πολύ ενδιαφέρον!