Για ποιά ειρήνη μιλάμε;;;

pd

21 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.

Λίγο ειρωνικό δεν ακούγεται; Έχουμε γεμίσει την ζωή μας με “Παγκόσμιες Ημέρες” και δεν κάνουμε τίποτα για αυτές. Απλά τις ‘γιορτάζουμε’.

Είναι γεγονός όμως πως τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την Ημέρα αυτή. Εκδηλώσεις οργανωμένες από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), από διάφορες Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟς), θρησκευτικές οργανώσεις, τοπικούς φορείς και από διάφορες οργανώσεις εθελοντών πολιτών. 

Ο Στόχος όλων αυτών;; Η προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μή-χρήσης βίας.

Τον περασμένο χρόνο ο ΟΗΕ ύστερα από μια Σύνοδο υιοθέτησε τους “17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης” (Sustainable Development Goals/SDGs). Έχοντας ως ορίζοντα το έτος 2030 σκοπεύουν στην εξάλειψη της φτώχειας, την διασφάλιση ευημερίας για όλους τους ανθρώπους και την προστασία του πλανήτη.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης έχει ως κύριο θέμα: “Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης: Βάζοντας θεμέλια για την Ειρήνη”

Ενώ θέλω να πιστεύω σε όλα αυτά και να τα γιορτάζω, ξέρετε ποιά είναι η βλακεία; Ότι όλα μου φαίνονται τόσο ουτοπικά και δήθεν. Παιδάκια σκοτώνονται κάθε μέρα. Άπειροι άνθρωποι χάνουν άδικα την ζωή τους για τα άρρωστα πιστεύω άλλων. Σε πολέμους που δεν ξεκίνησαν εκείνοι αλλά εκείνοι που τους κυβερνούν.

Τέλοσπαντων, σταματάω εδώ γιατί χωράει πολλή συζήτηση το θέμα.

xalepi-670x400

Γιατί; Για ποιά ειρήνη μιλάμε;;;

Ε.