Η ολιγαρχία στους δέκτες μας

Ένα κτίριο που θυμίζει “αστακό”, ζωσμένο από τις αστυνομικές αρχές. Επικρατεί παγομάρα. Η εντολή είναι μία από τους κυβερνώντες προύχοντες…ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ.  Για μια εξαιρετικά προσεγμένη διαδικασία, με εγγυημένους όρους πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, κάνει λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, κυρία Γεροβασίλη. Μόνο που τίποτα δεν θυμίζει αυτό το σκηνικό. Τι γίνεται πίσω από αυτούς τους τέσσερις τοίχους κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα δεν διαμορφώνονται υπό αυτές τις συνθήκες και είναι καιρός να το πάρουν χαμπάρι.

Όσοι μπαίνουν στο κτίριο, δεν ξαναβγαίνουν πριν το πέρας της διαδικασίας. Δεν υπάρχουν κινητά. Κανείς από εκείνους δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Ειδικά διαμορφωμένοι θάλαμοι με ράτζα για να ξεκουράζονται οι wanna be καναλάρχες και όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία. 

Αυτές είναι σκοτεινές μέρες που ζούμε……

Ο κλειστός αριθμός αδειών θα κάνει εξαιρετικά ισχυρούς τους νέους καναλάρχες -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα τηλεοπτικό σύστημα ολιγαρχίας- αφού κανείς άλλος δεν θα μπορεί να αποκτήσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, γεγονός που μάλλον ενισχύει παρά προλαμβάνει τη διαπλοκή συμφερόντων και τη διαφθορά.

Όποιος ρίξει παραπάνω χρήμα στο τραπέζι, θα είναι ο νικητής. Η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται με αυτές τις πρακτικές. Για την πάταξη της διαπλοκής, η κυβέρνηση σκέφτηκε το τέλειο κόλπο. Ολιγαρχία στους δέκτες μας. Εξουσία στα χέρια των λίγων. Χουντικές πρακτικές στα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ…ποιος τρελός θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο; 

Λεπτομέρειες…

Αφού η χορήγηση της άδειας θα βασιστεί αποκλειστικά στο ύψος των προσφορών και δεν εμφυλοχωρεί αξιολόγηση, δεν προβλέπεται ένσταση στην κατακύρωση των αδειών. Όσα κανάλια δεν «αντέξουν» στον έλεγχο του πόθεν έσχες, χάνουν την άδεια, την οποία παίρνει ο επιλαχών πλειοδότης. Αν ακολουθηθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα, μετά το τέλος της δημοπρασίας -που θεωρητικά μπορεί να κρατήσει έως τρεις ημέρες- θα χρειαστούν μόλις 90 ημέρες για την οριστική απόδοση των αδειών και την έναρξη της λειτουργίας των νέων τηλεοπτικών καναλιών. Σε αυτό το διάστημα θα στηθούν όσα νέα κανάλια πάρουν άδεια.

Χιτσοκικό θρίλερ; Ταινία επιστημονικής φαντασίας; Όπως και να ‘χει, με το ποπ-κορν στο καναβάτσο του καναπέ θα παρακολουθήσουμε άλλη μια τραγωδία. Μόνο που στο τέλος η αριστοτελική “κάθαρση” είναι απούσα.