ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ 3

Όποιος υποστηρίζει πως τα οικονομικά είναι μόνο για τους καθηγητές και τους επιστήμονες ξεχνάει πως πρόκειται για την επιστήμη που έστειλε και μπορεί να ξαναστείλει κόσμο στα οδοφράγματα. Δυστυχώς για την πλειοψηφία των κυβερνώντων νομίζουν ότι πρόκειται για θεωρίες που υπάρχουν απλά γραμμένες σε σελίδες στα προσχέδια του προϋπολογισμού και όχι για ιδέες που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας.

Ίσως και για αυτό ελαφρά την καρδία ο καθείς υπουργός βγαίνει και μιλάει άλλοτε για πενταροδεκάρες άλλοτε πως τάχα τα μέτρα που λαμβάνουν δεν επηρεάζουν τα μεσαία λαϊκά στρώματα κοκ

Ορισμένες φορές είναι εξαιρετικά βολικό να έχουμε μια “ταμπέλα” για την πολιτική και οικονομική αντίληψη που εφαρμόζει η κάθε κυβέρνηση. Έτσι αυτή εδώ η κυβέρνηση διάλεξε τη ταμπέλα του νέου και του αριστερού. Δυστυχώς όμως στην πράξη η πολιτική που ακολουθείται αποδεικνύεται τόσα παλιά μα και τόσο προβλέψιμη. Αντί να επιχειρήσει μια διεξοδική μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής αρκείται σε μπακαλίστικους υπολογισμούς και σε φορολογικές επιδρομές στις τσέπες των πολιτών που φυσικά δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν στην αποτυχία. Αντιγράφοντας τα αποδεδειγμένα αποτυχημένα πεπραγμένα των προκατόχων συνεχίζουν και εφαρμόζουν μια πολική που ορίζεται από το τρίπτυχο ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση και δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες που συμπληρώνεται με την αυξημένη φορολογία μέσα από έμμεσους και άμεσους φόρους.

Αυτό που δείχνουν να αγνοούν(;) τελείως είναι πως όσο ο ατομικός αλλά και εταιρικός φόρος παραμένει σε τόσο υψηλή κλίμακα εξίσου υψηλό θα παραμένει και το κίνητρο ο κάθε φορολογούμενος να προσπαθεί να ανακαλύψει τεχνάσματα για να τον αποφύγει. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη ιδιοσυγκρασία του Έλληνα ή με τους μη επαρκείς φοροελεγκτικούς μηχανισμούς όπως βολεύει ορισμένους να πιστεύουν αλλά έχει να κάνει με την αντανακλαστική αντίδραση του πολίτη σε οποιαδήποτε χώρα. Για να επιχειρηματολογήσω σε αυτό να αναφέρω μόνο πως στην Ισπανία κατηγορούνται για φοροδιαφυγή κορυφαία ονόματα του ποδοσφαίρου με κραυγαλέο το παράδειγμα του Messi που δεν το έκανε επειδή δεν είχε να πληρώσει αλλά επειδή νόμιζε πως μπορούσε.

Το δεύτερο πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα η υψηλή φορολογία είναι πως από μόνη της αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την αποτελεσματική είσοδο νέων ενδιαφερομένων στην αγορά (φώναξε με επενδυτές). Έτσι η αγορά παραμένει σε ύφεση το κράτος αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις πληρωμές του με αποτέλεσμα να αυξάνει εκ’ νέου τη φορολογία έμμεση ή άμεση παρατείνοντας με αυτόν τον τρόπο αενάως τον υφεσιακό κύκλο.