Περί αισθητικής…το κολάν και η μπότα
Αισθητική κάποιος αποκτά από τον τρόπο που μιλά, κινείται, ψυχαγωγείται. Αισθητική αποκτά κανείς από τη μουσική που ακούει, από τα βιβλία που διαβάζει-αν διαβάζει. Αποκτάς αισθητική από τις παρέες που κάνεις, από τις κουβέντες που ξεστομίζεις. Αισθητική αποκτάς από τα ταξίδια που κάνεις και τις γλώσσες που μιλάς

Μπορεί καταρχήν να υπάρξει ορισμός για το τι είναι ωραίο και που μπορεί να μας χρησιμεύει ένας τέτοιος ορισμός; Ευτυχώς για εμάς ασχολήθηκαν μυθικά χρόνια πίσω άλλοι άνθρωποι με τέτοιους στοχασμούς. 

Για τους κλασσικούς, η Αισθητική δεν τους απασχολεί παρά υπό μορφήν παραρτήματος των άλλων τριών τμημάτων της Φιλοσοφίας (Ηθική, Γνωσιολογία, Μεταφυσική…για να εξηγούμαστε). Ο Σωκράτης πίστευε ότι το καλόν συμπίπτει με το αγαθόν, ενώ αμφότερα συμπίπτουν με το ωφέλιμον. Δηλαδή για τον Σωκράτη, η Αισθητική (το καλόν, το κάλλος) και η Ηθική (το αγαθόν) δεν είναι παρά οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος: της ωφελιμότητας. 

Η άποψη του Σωκράτη, αν και υπό αίρεση ως προς το δεύτερο σκέλος της (ως προς την ωφελιμότητα του καλού και του αγαθού), έχει μολαταύτα ενδιαφέρον ιδίως ως προς το πρώτο σκέλος της (της σύμπτωσης του αγαθού και του καλού, ήτοι της αισθητικής και της ηθικής). 

Χιλιάδες χρόνια αργότερα, ο μεγάλος γερμανός φιλόσοφος Φριντιχ Νίτσε, διαπρύσια διακηρύττει την Αισθητική ως την Ηθική του μέλλοντος, αποτελώντας έτσι προέκταση της σωκρατικής σκέψης. Με λίγα λόγια; Όποιος έχει αισθητική, έχει ηθική. 

Επιφανειακή καθόλου η κουβέντα μας. Έχει νόημα…και θα καταλήξω. Δεν σημαίνει πως όποιος φοράει όμορφα ρούχα έχει και αισθητική άρα και ηθική. Και όποιος κολάν και μπότα το αντίθετο. Κάτι βέβαια σημαίνει και δαύτο. 

Αισθητική κάποιος αποκτά από τον τρόπο που μιλά, κινείται, ψυχαγωγείται. Αποκτά σαφώς από τα ρούχα που φοράει και τον τρόπο που τα ταιριάζει μεταξύ τους. Αισθητική αποκτά κανείς από τη μουσική που ακούει, από τα βιβλία που διαβάζει-αν διαβάζει. Αποκτάς αισθητική από τις παρέες που κάνεις, από τις κουβέντες που ξεστομίζεις. Αισθητική αποκτάς από τα ταξίδια που κάνεις και τις γλώσσες που μιλάς. Από τις σπουδές σου και από το τρόπο που αγοράζεις την εφημερίδα σου. Αισθητική αποκτάς από το φαγητό που επιλέγεις να βάλεις στο τσουκάλι μέχρι και τη θεατρική παράσταση που θα παρακολουθήσεις-αν θα το κάνεις.

Αισθητική αποκτάς από τα πάντα. Έχει διαφορά αν στο σπίτι σου τρως “ετοιματζίδικα” φασφουντένια καταψυγμένα γεμάτο συντηρητικά γεμάτο μπόχα φαγητά ή βράζεις μια φακή που έχεις επιλέξει τον παραγωγό που θα την προμηθευτείς (γιατί έχεις άποψη), με μυρωδικά που ευωδιάζει το σπιτικό σου και ζουμερή κόκκινη ντομάτα που την έχεις πάρει από το αγαπημένο σου μανάβικο, γιατί μόνο αυτός φέρνει αυτή τη ντομάτα-από άποψη και πάλι.

Αν κατακτήσεις την αισθητική ή πολεμάς να την κατακτήσεις, έχεις πολλές ευκαιρίες στη ζωή σου να έχεις και ηθική. Εάν έχεις ηθική έχεις και άποψη. Έαν έχεις άποψη, έχεις και λόγο. Εάν έχεις λόγο, έχεις κριτήριο και μπορείς να ψηφίσεις, να επιλέξεις, να κρίνεις…και ούτω καθεξής.

Αν από την άλλη -απλοϊκά- ζηλεύεις τον διπλανό σου που πήγε ένα ταξίδι, που πήρε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, που είναι πιο όμορφος ψυχικά και εξωτερικά από σένα, που έχει φίλους, που τον αγαπάνε και αγαπά, που είναι πετυχημένος ενώ εσύ όχι, που χαμογελάει και λέει καλημέρα επειδή το εννοεί, που δεν μιλάει άσχημα για τους οικείους του ενώ εσύ το κάνεις…που…που….που…που…αν τα κάνεις όλα αυτά…και πάλι είναι θέμα αισθητικής. 

Εσύ επιλέγεις να είσαι εκείνη με το κολάν και τη μπότα.

Είναι θέμα αισθητικής.